Maak je graag je handen vuil? Beschouw je jezelf als handig? Dan willen wij u graag helpen met ons nieuwste project. Wij spraken met een van onze ervaren monteurs om u op weg te helpen.
Welk gereedschap heb ik nodig voor de montage van mijn veranda?
Er zijn een aantal gereedschappen die u nodig heeft om uw luifel te monteren. Deze zullen het proces vergemakkelijken! Hier zijn de gereedschappen – onder andere:
- Een boor- en schroefmachines
- Een waterpas
- Een hamer
- Kit, om jouw veranda waterdicht te maken
- Een rolmaat
- Een stanleymes
- Een metaal- en gatenboor
- Een ijzerzaag
- Mankracht, minimaal twee personen uit te voeren
Waar monteer ik mijn veranda?
ls je zelf een veranda gaat bouwen, is het belangrijk om te weten waar hij komt te staan. Komt de veranda aan huis te staan? Dan zul je rekening moeten houden met een bestaande muur. Zorg ervoor dat er geen obstakels zoals lampen, plantenbakken en dergelijke voor deze muur staan. Dit voorkomt dat u op een cruciaal punt in de montage gaat rommelen!
Als de veranda vrijstaand is, hoeft u zich geen zorgen te maken over de ruimte. Zorg er echter wel voor dat er voldoende ruimte is om mensen comfortabel en veilig te laten passeren, en verwijder eventueel speelgoed uit de ruimte.
Zo ga je te werk!
U krijgt een montagehandleiding bij uw veranda. Het is een goed idee om die te lezen voordat je begint. Een veranda bouwen is iets anders dan een ikea boekenkast bouwen.
Stap 1. De voorbereiding
Goed beginnen is het halve werk. Zorg dus eerst dat je alles hebt wat je nodig hebt. Hoewel uw veranda altijd vooraf wordt opgemeten, is het handig om de onderdelen op te meten. Zo weet je zeker dat tijdens de montage geen afwijkende onderdelen roet in het eten gooien. Tijdens de voorbereiding bereidt u ook de profielen voor en bepaalt u de hoogte van uw veranda.
Stap 2. De montage van het muurprofiel
Om ervoor te zorgen dat uw veranda veilig is en blijft, gebruikt u slagpluggen om het muurprofiel tegen de muur te bevestigen.
Stap 3. Opbouw van het frame
Nu ben je klaar om het frame te bouwen. Om later problemen te voorkomen, zorg je ervoor dat je het gootprofiel van je overkapping op de juiste afstand van het muurprofiel zet. Je kunt bouwstempels gebruiken om je hierbij te helpen. Als beide zijbalken tussen de goot en het muurprofiel zijn gemonteerd, is je frame klaar.
Stap 4. Tijd voor staanders
Om te voorkomen dat uw veranda voor altijd op bouwstempels rust, moet u de staanders plaatsen. Eerst plaatst u een paal met een waterafvoer erin op de juiste plaats. De afvoer moet minstens 5 centimeter onder het maaiveld liggen. Daarna plaats je pvc-buizen die aansluiten op het riool. Nu kunt u de rest van uw staanders plaatsen.
Stap 5. Het monteren van tussenliggers
Het dak van uw veranda heeft straks iets om op te rusten. Dit is een goede klus voor twee personen. Denk er altijd aan om twee kliklijsten te plaatsen voordat je de tussenliggers monteert.
Stap 6. Het dak kan erop
Zodra de tussenliggers op uw veranda zijn gemonteerd, is uw dak aan de beurt. Heeft u gekozen voor polycarbonaat dakbedekking? Kijk dan goed welke kant van de plaat de bovenzijde is. Herhaal dit proces voor alle platen. Voor de afwerking van uw veranda gebruikt u aluminium hoekprofielen. Dit geeft een strakke afwerking. Bij grote gootoverspanningen is het aan te raden om de balken met wat extra schroeven onderaan het goot- en muurprofiel vast te zetten.
Stap 7. De laatste check
Tijd om de waterpas tevoorschijn te halen! Staan de staanders wel recht of moet er nog wat worden bijgesteld? Voor een extra stabiel resultaat kunt u per staander twee zakken snelbeton toevoegen.
Je kunt je nieuwe veranda meteen gebruiken. Dus haal de tuinset tevoorschijn, de kussens van zolder en maak het jezelf gemakkelijk met een koel drankje. Uw nieuwe leefruimte zal u nog jarenlang heel gelukkig maken.
Toch hulp nodig?
Komt u er niet uit, dan kunt u contact opnemen met ons klantenservice. Ook als u heeft gekozen voor zelfmontage adviseren wij u graag.